DIARIES NL

DIARIES

1 september—14 oktober 2018

Twee vrouwelijke artiesten die vanuit tegengestelde polen vertrekken. De ene, van op een vaste locatie, streeft naar grotere bewegingsvrijheid. De andere, constant in beweging, zoekt een veilige thuishaven. Deze verschillende levenslopen vinden elkaar in een gemeenschappelijke uitkomst: een zoektocht naar schoonheid, rust en kalmte als antwoord op emotionele en fysieke omwentelingen.

In de 19e eeuwse westerse traditie wordt kunst gemaakt door vrouwen, vaak als intiem en quasi-autobiografisch bestempeld. Maar in tegenstelling tot deze traditie, zijn de benaderingen door Kim Kyoungae en Claire De Jong ontdaan van alle sentimentaliteit – zonder evenwel aan formele schoonheid en conceptuele gratie in te boeten. Ze onderscheiden zich van kunstenaars die gefascineerd zijn door vraagstellingen rond identiteit – iets wat heden heel erg in is. De twee kunstenaars laten tevens het ‘niet-vaardige’ artistieke werkterrein van de opgezochte ‘onhandigheid’ voor wat het is: elk van beide kunstenaar vertrekt vanuit een verfijnde bewustheid van métier en kunde. Het laat hen toe om emoties uit te drukken, los van een drang naar ego-gedreven uitzonderlijkheid of conceptuele aanstellerij.

 

Kim Kyoungae (° 1966, Sunsan, Kumi, Zuid-Korea) studeerde traditionele oosterse kunst aan Andong National University (Andong, Zuid-Korea) alvorens ze een Master in Museologie haalde aan de M. S. University of Baroda (Vadodara, Gujarat – India). Zij exposeert regelmatig in India. In 2016 droeg ze bij met een werk voor de RINGLAND-benefietveiling ‘The city is not a road’. Ze woont en werkt in Baroda.

 Claire de Jong (°1962, Kaapstad, Zuid-Afrika) behaalde haar Bachelor in de Schone Kunsten aan de Universiteit van Witwatersrand (Johannesburg, Zuid-Afrika), alvorens in 1991 naar Londen te verhuizen, waar ze tot 2010 woonde en werkte. Ze stelde tentoon in Londen, Brussel, Los Angeles, Antwerpen en Mechelen. Haar werk was in 2013 eveneens te zien in de Alentejo Triënnale (Portugal). Sinds 2013 woont en werkt ze in Antwerpen.